Хируршка служба располаже модерно опремљеном операционом салом и простором за полуинтензивну негу. Захваљујући организацији рада у овој установи могуће је обавити брзу и квалитетну преоперативну дијагностику, као и најкомпликованије хируршке захвате


Запослени на одељењу хирургије

Развој хируршке службе у См. Паланци започиње отварањем Опште Болнице 1961. г. Иницијатива за овај пројекат потекла је од проф. др Богосава Драгојевића, неурохирурга и проф. др Ђоке Ђорђевића, хирурга обојице родом из См.Паланке.
Први хирург у болници био је др Душовлад Деновски (1921-1993) а исте године су примљени др Срећко Радосављевић на специјализацију опште хирургије и др Владислав Кнежевић као лекар на стажу.
Прва хируршка интервенција изведена је 17.07.1961. године. Радило се о ekscisio hemangioma на лицу а неколико недеља потом изведена је и прва appendectomia. Данас на одељењу опште хирургије ради шест специјалиста.
Одељење опште хирургије располаже са 40 кревета. Од тог броја 10 је у полуинтезивној нези а 7 кревета у модерно опремљеној интензивној нези.
На годишњем нивоу број хоспитализованих пацијената на одељењу хирургије је преко 1300. Стопа искоришћености капацитета је преко 85% а просечна дужина лечења мања од 10 дана.

Хируршка служба располаже модерно опремљеном операционом салом и простором за полуинтензивну негу. Захваљујући организацији рада у овој установи могуће је обавити брзу и квалитетну преоперативну дијагностику, као и најкомпликованије хируршке захвате и то:

  • Хирургија јетре, жучне кесе и жучних путева
  • Хирургија панкреаса
  • Хирургија желуца
  • Хирургија танког и дебелог цревa
  • Хирургија ануса и ректума
  • Програм M E S H hernioplastike

Можемо се похвалити успешним третманом индиректних и директних ингвиналних, феморалних, вентралних и постоперативних кила.

Предности безтензионих техника уградњом мрежице:

  • ниска стопа рецидива
  • велики конфор пацијента
  • једнодневни боравак пацијента у болници
  • брз повратак свакодневним активностима

ЛАПАРОСКОПИЈА.  Минимално инванзивна метода за третман калкулозе жучне кесе, препонских кила, ехинококне и обичне цисте јетре, hiatus hernie једњака, стрес инконтиненције урина код жена и многих других обољења.
Предности у односу на стандардне методе: хоспитализација после интервенције само један до два дана, радна способност пет дана након операције, естетски ефекат...

Др мед. Периша Јовановић
хирург, начелник одељења

Др мед. Горан Тасић
хирург, в.д. шефа операционог блока

Др мед. Драган Пекић
хирург

Др мед. Слободан Радисављевић
хирург

Др мед. Миодраг Петровић
хирург

Др мед. Марија Николин
хирург

Др мед. Предраг Ђорђевић
хирург

Др мед. Радован Иванишевић
хирург

Др мед. Владимир Милосављевић
специјализант


Медицинске сестре и медицински техничар хирургије

Славица Тадић, вмс,
главна сестра хирургије