ДОГОДИНЕ – ПРИЈЕМНА УРГЕНТНА СЛУЖБА


Конференција за штампу у Општој болници „Стефан Високи“
Директор Опште болнице „Стефан Високи“, др Милан Бркић, и његови помоћници, др Душанка Ђорђевић и  др Срђан Савић, представули су локалним медијима рад ове здравствене установе током протеклих годину дана. Према речима др Бркића, рачун Болнице протеклих годину дана није био у блокади, што сведочи о томе да је ова установе своје финансијске обавезе измиривала на време, а то није чест случај  када је реч о установама или предузећима у Србији. Такође, истакао је Бркић, упркос економској кризи, руководству Болнице је пошло за руком да обезбеди финансијска средства за адапатацију простора и уређење Неурологије, новог одељења, које је одвојено од Психијатрије. Цереброваскуларна јединица, у којој се збрињавају тешки болесници, сада је и физички у склопу самог Неуролошког одељења, а и организација рада на Неурологији прилагођена је специфичним захтевима неге и лечења неуролошких болесника, посебно оних који су претрпели мождани удар.
Директор и његови помоћници истакли су да су пацијенти са најтежим обољењима у Болници смештени на најадекватнији начин, као и да у протеклих годину дана није било несташица медикамената.
На конференцији за штампу у канцеларији директора саопштено је да је Болници одобрен Кадровски план, који допушта да у радни однос буде примљено нових девет лекара. Ови лекари радиће у  пријемној  ургентној медицини, која ће бити пуштена у рад током наредне, 2013. године. За опремање ове службе обезбеђена су средства, а Болница дословно поштује законске одредбе, приликом јавних набавки. На питање новинара, др Бркић је потврдио да је Општа болница „Стефан Високи“ једна од ретких установа која је добила лиценцу за рад, и да ће у наредној години тражити релиценцирање. Директор Болнице је направио осврт и на понашање Републичког фонда здравственог осигурања, који нередовно извршава своје обавезе према ОБ „Стефан Високи“. Фонд фаворизује поједине здравствене установе, док друге занемарује, независно од тога што је ОБ „Стефан Високи“ здравствена установа која поседује лиценцу.
Др Ђорђевић и др Савић говорили су о условима лечења, на педијатрији и у хириршким гранама, наглашавајући да су услови лечења у паланачкој болници, у којој се лече и пацијенти из суседне, велике Плане, на адекватном нивоу, и да зато није оправдано то што изабрани лекари пацијенте упућују у терцијалне здравствене установе у Београду, за лечење или интервенције које се могу квалитетно обавити у болници „Стефан Високи“.Догађа се да пацијенти бивају упућени у опште болнице у Београду, које пружају исти, секундарни ниво медицинских услога, као и ОБ „Стефан Високи.

Након конференције за новинаре директор ОБ“Стефан Високи“ придружио се новогодишњем коктелу који је за госте и све запослене организован у сали „Лепотица“ .