СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ДИЈАБЕТЕСА У ОБ „СТЕФАН ВИСОКИ“

Поводом Светског дана борбе против дијабетеса, у просторијама будућег Ургентног центра у ОБ „Стефан Високи“ организовано је бесплатно мерење нивоа шећера у крви и преглед промена на очном дну, као и кратка едукација о превенцији, раном откривању и праћењу ове болести – за све заинтересоване грађане.
dijabetes

„Сваке године, Удружење за борбу против дијабетеса и Општа болница „Стефан Високи“ праве неку акцију, поводм 14. новембра, Светског дана борбе против дијабетеса. Ове године циљ нам је да откријемо ризичне групе пацијената. У ову циљну групу спадају особе које немају шећерну болест, али су изложене факторима ризика, као што су – гојазност или хипертензија, ако су пушачи или физички неактивне особе. Када такве особе обаве одређене тестове, путем скрининга открићемо ко је од њих у непосредној опасности да у блиској будућности оболи од дијабетеса. Код ових пацијената открива се благо повећање нивоа шећера ујутру, пре него што су ишта појели. Они спадају у групу која показује интолеранције или у групу предијабетичара. Рана дијагностика је веома важна, зато што шећерна болест може да се спречи, да се заустави и да има добру контролу – каже др Радмила Величковић, интерниста-ендокринолог ОБ „Стефан Високи“.

На значај раног откривања промена на очном дну особа које не знају да имају повишен шећер, или се неадекватно лече од ове болести, указао је др Живорад Јовановић, офтамолог: „Врло често су прве промене које се запажају код људи који имају повишен шећер – промене на крвним судовима очију. Главна компликација код дијабетеса су проблеми на крвним судовима, што је нарочито изражено у органу вида. Ако се на време не уоче и не зауставе, ове промене могу бити такве да доводе до губитка вида. У офтамолошкој ординацији тренутно је регистровано преко 600 дијабетичара“ – истакао је др Јовановић.
dijabetes

Сви који су данас дошли на преглед код доктора Јовановића и докторке Величковић, од ових лекара и чланова њиховог медицинског тима добили су савете о начину исхране, која код сваког лица које је у опасности да оболи од дијабетеса мора бити индивидуално осмишљена.

Светски дан борбе против дијабетеса у ОБ „Стефан Високи“ био је одлично организован, од стране PR службе ове установе, и медијски адекватно презентован.

                                                                                    Текст преузет са сајта општине