Poštovani,

Sa velikim zadovoljstvom Vas pozivam na obeležavanje
7. Svetskog dana bubrega koje će se održati:
08.03.2012.godine, u periodu od 11h-14 h
sa štandom u Glavnoj ulici Smederevske Palanke (ispred fontane).
i
08.03.2012.godine, u periodu od 11h-14 h

sa štandom u Glavnoj ulici Velike Plane (ispred banke Intesa).


Naš grad će po treći put uzeti aktivno učešće u obeležavanju Svetskog dana bubrega.

bubregCilj Svetskog dana bubrega je da se podigne svest o transplantaciji kao najboljem metodu lečenja za teške bubrežne bolesnike, što omogućuje bolje uslove života i daje nadu za život, kao i da se skrene pažnja na činjenicu da bubrežni bolesnici mnogo češće obolevaju i umiru od bolesti srca od onih koji nemaju bubrežnu bolest pod motom ’’Zaštitite bubrege-sačuvajte svoje srce’’. U Srbiji oko 1500 osoba čeka na transplantaciju bubrega a godišnje se uradi manje od 100 presađivanja.

 

 

bubregNa štandu će građanima biti deljen propagandni materijal, pružiće im se mogućnost da razgovaraju sa medicinskim osobljem, nefrologom, besplatno će se meriti krvni pritisak i glikemija, dobijaće upute za laboratorijske analize i moći će da se potpišu donorske kartice.
Organizaciju ovog događaja su pomogli: Kompanija Roche, koja je godinama aktivni učesnik i promoter ove značajne aktivnosti, Skupština opštine Smederevska Palanka i Velike Plane, OB “Stefan Visoki” iz Smederevske Palanke i Međuopštinska organizacija dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih invalida Smederevske Palanke i Velike Plane.

 

 

 

bubreg

 

Prim dr V.Đorđević internista-nefrolog
OB “Stefan Visoki” S.Palanka