БИТКА ЗА БЕБЕ У ПАЛАНЦИ


22. фебруар 2013.
У организацији Фонда В 92, а у склопу акције „Битка за бебе“, породилишту Опште болнице „Стефан Високи“ поклоњена су два инкубатора. Ови уређаји су пре извесног времена  инсталирани, а данас су Општу болницу посетили дародавци, представници фонда В 92, кладионице „Моцарт“, Атељеа 212 и Туристичке организације Београда.
Глумац Атељеа 2012, Светислав Гонцић, залепио је препознатљиву налепницу  Акције, а директор Опште болнице, др Милан Бркић је дародавцима уручио захвалнице:
„Инкубатори које смо до сада имали су толико стари, да се у једном тренутку поставило питање – како да их поправљамо.  Сви сервисери којима смо се обраћали више нису имали делове за те апарате. Утолико нас је веома обрадовало када смо чули да ћемо у склопу акције Фонда В 92 добити два нова инкубатора.  На тај начин пружена нам је нада да се, после свих страшних ствари које нам се годинама догађају, види нека светла тачка на хоризонту. Не остаје ми ништа друго него да се од свег срца захвалим, у име суграђана из две општине, Смедеревске Паланке и Велике Плане – свим људима који су учествовали у овој донацији, пре свега Фонду Б 92, али и кладионици „Моцарт“, Атељеу 212 и Туристичкој организацији Београда“ – рекао је др Бркић.
Светислав Гонцић, глумац Атељеа 212, који је приликом данашње посете предсатвљао и Туристичку организацију Београда, подсетио је да су средства за један од инкубатора сакупљена током новогодишње акције Улица отвореног срца: „Ово је прилика да се захвалимо свим грађанима који су учествовали у нашој акцији. Имамо много несигурних ствари у животу, али две ствари би морале да буду сигурне – здравство и школство.  Ова акција, коју спроводи Фонд В 92 на веома јасан и недвосмислен начин  пружа поруку,  да треба бринути о будућности ове земље, и мислим  да томе сви треба да се придружимо“.


„Компанија Моцарт има дугу традицију хуманитарног рада и подизања квалитета живота у локалним заједницама. Ово је један од пет инкубатора, колико смо даровали током акције Фонда В 92. Веома смо захвални Фонду што је покренуо овако значајну акцију“  - рекао је Зоран Пукач, представник Кладионице „Моцарт“, напомињујући да ће се Кладионица укључити и у нову акцију Фонда, „Битку за породилишта“.
У име Фонда Б 92 новинарима се обратила Александра Берић, истакавши да ће Фонд наставити сарадњу са Болницом „Стефан Високи“ и у акцији „Битка за породилишта“ и да ће настојати да набави све оно што је наведено на листи приоритета: „Увек нам је драго да дођемо у овакву посету, и да донесемо вредне поклоне, који у ствари уопште нису толико вредни, ако их упоредимо са оном вредношћу коју производе – а то су људски животи.“
Докторка Душанка Ђорђевић, педијатар, објаснила је значај инкубатора у неговању беба, нарочито оних које су превремено рођене,  и  указала на потребу да  у склопу „Борбе за породилишта“, породилиште ОБ „Стефан Високи“ прибави и специјалан апарат за анализу крви беба, који анализира на основу неколико капи крви – што је далеко примеренија метода од оне која је сада у употреби.