ПОСЕТА ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГ ГОСПОДИНА ЈОВАНА

Упркос свим препрекама које су их снашле на путу до дозволе за изградњу православног храма у болничком парку, запослене у ОБ „Стефан Високи“ није обесхрабрило, већ напротив, у њима се јавила још већа жеља за реализацијом пројекта „ЛЕЧИЛИШТЕ ДУХА“.

Након све веће и учесталије потребе хоспитализованих болесника да их посети свештеник и након вишегодишње сарадње са општинским свештенством који су по позиву а на лични захтев пацијената долазили и обављали разговар као и причешће болеснике који су имали потребу за тим, средином 2009. године, родила се идеја о изградњи православног храма у болничком парку. Та замисао да се искључиво из донација и добровољних прилога изгради православни храм посвећен Деспоту Стефану Лазаревићу, добила је подршку од свих релевантних чинилаца у установи, директора и Управног одбора, Министарства здравља и Дирекције за имовину, као и за нас изузетво важну подршку, Благослов Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована.


У децембру 2009. године добијена је Локацијска дозвола за почетак изградње чиме је обележен простор у парку кога је 09. јануара 2010. године освештао Преосвећени Владика Јован уз саслужење паланачких свештеника и поставио крст. Архитекта Мирко Талијан је урадио Главни пројекат са комплетном пратећом документацијом за изградњу. Планирано је да се током текуће 2010. године постави темељ како би се свечано обележио јубилеј болнице 50 година постојања. Међутим, упркос најбољој намери и вољи запослени су се суочили са низом проблема правне природе, који су успорили планиране активности. Комплетна документација је према Закону о планирању и изградњи предата, али дозвола за изградњу православног храма у болничком парку ни после више месеци чекања, нажалост није стигла.
Све то, није умањило, већ је само увећало жељу за црквом у кругу болнице. Припремљени на неизвесност и чекање, у болници су се одлучили на корак даље, да на освештаном месту за цркву у парку, поред крста, поставе икону Деспота Стефана Лазаревића са кандилом.
Уз дозволу Владике Јована то су и урадили.


За свега неколико дана простор за цркву је оплемењен и то захваљујући људима добре воље. Мати Агнија, игуманија манастира Копорин поклонила је икону Деспота Стефана и кандило, а Ђорђевић Стојадин је направио лимено кућиште у коме је су они смештени.
Преосвећени Владика Јован је похвалио труд и почаствовао својим присуством, чиме је додатно дао подршку запосленима да истрају у започетом пројекту.

Н.М.